vintern rasat ut och våren rasar in

Ställde till med pompa och ståt för släktskapet i helgen och ett kalas med en släkt med finska anor blir ett kalas med en alldeles egen karaktär. Fick det som stod anteckan på önskelistan inklusive lite till och var ett nöjt födelsedagsbarn.

Satte mig på tåget igår och förundrades över hur våren gör sig påmind. Blir bräcklig och emotionellt påverkad av att se en bäck pårla, ett träd knoppa och att gräset blir grönt. Får värme i bröstet när jag tänker på hur vackert det svenska landskapet är och vill brista ut i lovsång till Moder Natur. Kommer sedan till sans och skäms över mitt känsloutspel, borde sätta en diagnos på detta återkommande beteende.   

I min ensamhet sitter jag nu i Göteborg och jag antar att detta är vad man brukar kalla lugnet före stormen. Kvällen bjuder på festligheter och det ska slås runt på dansgolvet med över 10 000 rusiga personer som firar Valborg eller att alkholen i baren kostar en tjuga. Själv vet jag inte vad som borde firas, livet, kungens födelsedag, att det ska vara sol ikväll? Men nu ska jag börja laga mat åt min hjärtevän tills han kommer hem, sedan ska jag fördriva tiden med att räkna studenter som passerar utanför fönstret med en kasse från systemet i näven. 

uppsats om en hund

Mitt hjärta, min fyrbente vän, mitt livs smycke har fått en underlig knöl på magen och det florerar rykten om både mjälten som spökar och cancer. Med åldern kommer sjukdomar påminner mor mig om, ett förmildrande sätt att säga till mig att vi alla inte kan leva föralltid. 

Var nio år gammal när jag hade skrapat ihop tillräckligt med kapital för att köpa en hund. Bilade ner till Skåne och med mig hem fick jag ett litet knyte, inte större än en handflata och sedan dess har det varit vi genom åren som passerat. Trogen som hon är följer hon mig likt en skugga, varje morgon sitter hon på en stol bredvid mig vid frukosten, på dagarna är hon alltid vid min sida, på kvällarna väntar hon tills jag är klar med kvällrutinerna innan hon hoppar upp i sängen och där somnar hon tätt intill mig kropp. 

Nog har hon börjat bli lite ringrostig den senaste tiden och ögonen lite grumliga, men det finns fortfarande krut kvar i det gamle skrället. Så än kastar vi inte in handduken, för vi har många varv kvar tillsammans i livets karusell, min gamle vän och jag.
 

sådär på kvällskvisten

Att vi närmar oss maj är inget som vädret verkar bry sig nämnvärt om och det utlovas värme både åt höger och vänster i tidningarna, men ingen verkar hålla det löftet. Gick till gymmet och i ett försök att avskärma mig ifrån det gråa utanför. Trugade mig igenom en timme på trappmaskinen, sprang sedan 5 km och mörbultade mig själv med diverse styrkeövningar och kommer få krypa på alla fyra imorgon komma någon vart.

Innan besöket i den svettiga lokalen blev det en vända i stadens kvarter tillsammans med min mor. Skulle välja ut sängkläder som skulle bli en födelsedagspresent, efter alla år av gåvor har föräldrarna lärt sig att det blir bäst om man får välja själv. Fick även en tröja som mor tyckte jag var en tjusig dotter i, men den slogs in till ett paket och får prompt inte öppnas förens på lördag. Nu ska jag se färdigt på Big Brother som den kultiverade människa jag är och efter det ska jag försvinna ner i sängen och de fluffade täckena som den utmattade människa jag är.    


hipp hipp hurra!

Traditionen höll i sig och det förblev sol på min födelsedag, vilket vädergudarna har givit mig de senaste 15 åren. Solen sken alltså med sin närvaro och i min närvaro fick jag celebert sällskap av fröken Myrvik. Det är väll en oskriven regel att man ska tåga in på systembolaget så fort man har åldern är inne, men vi tog inte till oss denna traditionsenliga ritual utan lade istället ner möda på att skapa en pannkakstårta. Så istället för att utnyttja det faktum att jag blev 20 år gammal, backade vi tillbaka i tiden och blev tio år gamla, bytte alkhol mot hallonsylt.

Eftersom det var vår i luften och sol på himlen utnyttjade vi detta och strövade två mil ute i naturen. Ett tag gassade det på såpass att vi beslöt oss för att få lite andrum och lade oss därmed till rätta på vägen. Den som inte prövat på att lägga sig på en grusväg och titta upp på molnen en solig dag borde definitivt göra det, en viss del av charmen med att bo på landet är att det är fritt fram att göra som man vill, när helst det faller sig in. 

Så min födelsedag bestod av att förtära en himlans massa god mat och att varva det med promenader, tillsammans med det bästa tänkbara sällskapet. Med andra ord hade jag en eminent födelsedag och vill tacka mina föräldrar för att de satte mig till världen så jag får uppleva hur det är att åldras.  


Den skräddarsydda frukosten - traditionen som inte går att rucka på


Bror när han är i sitt esse, medföljde även en bild på Pikachu
av en outgrundlig anledning


Mr. Morgonfrilla närvarade


Skapelsen som berövade vår pannkakstårte-oskuld


grattis i förskott

Svängde iväg till den stora staden för att få ha en helg tillsammans med mitt hjärta. Eftersom min födelsedag trist nog infaller på en vardag så blev jag firad och fick presenter av mitt hjärta i lördags. Hade önskat mig muminpryttlar av honom och fick det och utöver det som stod på önskelistan fick jag en kortlek med mumin. Mitt halvfinska hjärta klappar förnöjt över paketen. Framåt kvällen väntade en resturangbesök på okänd destination och det hade bokats bord på en italiensk restaurang. Kan ha varit den mysigaste restaurangen jag befunnit mig på, vi åt pasta som var gjord i himmelriket och åt efterätt som var som en ängels smekning för gommen. Kände mig som Lady som sneglade på Luffsen i ljusskenet över bordet.

Idag sken solen så småningom över Göteborgs gator och den trogna flickvännen jag representerar gick jag för att möta upp min make efter att han slutat skolan. Tanken var att fynda hutlöst i butiken som skulle gå i konkurs, men utbytet var skralt så vi gick lottlösa därifrån. Men istället för att hänga läpp jagade vi rätt på ett café som serverade bullar stora som tefat. Köpte oss en megabulle och placerade oss under filtar på uteserveringen och betraktade människorna som spatserade förbi.

Har alltså haft ett par fina dagar med min hjärtevän och imorgon kommer jag ha en fin dag med en kär vän. Även om min födelsedag tjuvstartades så är det egentligen den riktiga dagen infaller, dagen då jag gjorde intåg på jorden. Blir alltså 20 år gammal imorgon, eller ung beronde på hur man väljer att värdera åldern. Inatt sover jag med andra ord min sista natt som tonåring och jag har inte ens bäddat rent inför min sista vila.

 


från lättvikt till övervikt

Att packa lätt är en konstform som jag inte behärskar. Första tanken var att stuva ner allt i brors enorma fotbollsväska som sväljer allt i sin väg, lyckades få ner ett täcke där i somras och det fanns fortfarande plenty of room left. Kom fram till att det är opraktiskt att släpa runt på detta väskmonster som vägde lika mycket som Titanic när det mesta var nerpackat. Bytte med andra ord taktik och stuvade ner allt i sammanlagt tre väskor i en något mindre storlek. Drar nu alltså runt på min ordinarie träningsväska, en ryggsäck och den vanliga vardagsväskan, och detta gott folk är för mig att packa lätt. Kommer då aldrig bli en värdig backpacker av mig då inte.

Mitt i all väskdrama lyckades jag hitta det försvunna Gossip Girl avsnittet. Grävde ner mig i Upper East Side träsket för ett tag sedan, men efter det att säsong fyra nådde sitt slut blev det aldrig av att jag tog mig an senaste säsongen. Men jag kom tillbaka i gamla hjulspår, tills allt fick sitt abrupta slut för några dagar sedan då ett avsnitt saknades. Nu är det förlorade avsnittet i min ägo och världen är återigen vänd och rätt håll och målad i regnbågsfärger.   



klockan sex på en torsdag

Tack vare gruppträningen i tisdags hade jag igår införskaffat mig träningsvärken som inte var av denna värld och jag kunde inte lyfta benen utan att kvida av smärta. Sägnen säger att träningsverk botas bäst genom träning och inget annat föreskrivs. Masochisten som lurar inom en valde att ta det till den högre nivån och jag gick på det 75 minuter långa spinningpasset med Hitler-Hans, lagom anses inte alltid vara bäst, utan det ska vara värst, då är det som bäst.

Två och en halvtimmes möda på gymmet tar ut sin rätt på kroppen och jag stupade i säng vid klockan tio, brukar annars anse att kvällen är ung vid det slaget. Tidig sänggång medför tidig uppgång och det resluterar vanligen i en produktiv dag. Har stökat igenom mina kläder och bytt ut vinterkläderna på klädstången mot vårigare motsvarigheter. Städade så grundligt i mitt rum att jag till och med dammade av bladen på växterna och vet inte vad som oroar mig mest, att jag gjorde det eller för att det faktiskt behövdes göras. 

Ska packa inför imorgon då kosan styrs mot Göteborg och har bestämt mig för att denna gång ska det packas lätt. Detta är alltså kvällens utmaning, kommer ägna en längre tid åt detta bestyr och återkommer när uppdraget är genomfört, om jag väl återvänder vill då noga påpekas.


stegar ut i vuxenvärlden

Är den tidpunkten på månaden då magen suktar efter choklad och hjärtat efter omtanke. Jag och mensmagen gjorde det bästa av dagen och gick på ett 75 minuters spinningpass tillsammans. Alla dessa minuter av blod, svett och tårar ger ingen ro i själen efteråt under dessa dagar i månaden, magen putar fortfarande envist och jag känner mig som en saccosäck. Är inne i ett mörkt skede just nu, dejligt att det varar knappt en vecka och man får lov att bli människa igen efter det. 

De senaste sju dagarna har jag hunnit skaffa mig ett arbete, deklarera och söka universitet, känslan av att galoppera mot vuxenlivet är påtaglig. Sista anmälningsdagen är idag och om knappt en timme släcks hoppet för de som inte hunnit. Själv var jag ute i tid men ändrade mig in i det sista, att vara både impulsiv och eftertänksam är ett krux. Brukar definera mig själv som velig, vet inte vad jag vill och vill samtidigt allting.



lycklig tjej

Spenderade första delen av dagen på ett påtvingat besök på en cnc-utbildning. Nu i efterhand vet jag inte ens vad en cnc-operatör hålls med om dagarna. Lärde mig att det krävs en viss sorts person för att jobba inom industrin och idag har jag bevittnat den ena säregna personligheten efter den andra. Bestämde mig i samma sekund som jag klev ut i friheten att min framtid inte finns inom industrin, säljer hellre mina organ på svarta marknaden för att tjäna in mitt levebröd. 

Annars har denna vecka visat att det finns en nådig herre där uppe som håller på mig. Att träla sig igenom jobbsökandets djungel har slutligen gett skörd. Lyckades med två intervjuer på en vecka och fick erbjudande på ett jobb utan att ens visat mig på en intervju. Har annars blivit en riktigt intervjuräv, har lärt mig hur saker ska sägas och hur jag ska manipulera personen mittemot mig men små osynliga gester, synd för dem att de gick miste om det glansnummret.

Inleder denna helg med att glädjas åt ett jobb i sommar och att enorm tyngd har lyfts från mina arma axlar. Att jag har Gossip Girl avsnitt på datorn som ska slås sällskap med fram till småtimmarna gör inte denna inledning skröpligare. Imorgon landar kärleken under mitt tak och det är en obeskrivlig glädje som brusar inom mig när jag tänker på hur allt står på sin rätta spets i tillvaron.

sanning eller konsekvens

Befann mig i horisontalläge i soffan och skummade igenom diverse kanaler när "Sanning och Konsekvens" hade läge att starta. Det var flera år sedan vi råkades och skulle den fortfarande leva upp till de känslor som den skapade när man var ung? Tyckte att Sabina var jättefin och jag ville ha tröjan som Nora har på sig på klassfesten. Var livrädd över att möta tjejer som Fanny och Sabina och tyckte synd om Karin som visste att alla hatade henne och var livrädd att bli som henne. Satt där åtta år gammal, förstummad och förfärad över hur komplicerat det verkade vara att bli tonåring och fasade över att jag tillslut skulle bli tonåring. 

Såg filmen ett decennium senare och insåg charmen med att vara 13 år gammal och aningslös på livet. Skrattade högt åt det som ansågs vara en världskris då, mindes känslan av att dansa tryckare på ett disco till Backstreet Boys och kom ihåg när man övergick från att leka på rasterna och istället bara "hängde" på skolgården. 

Trots mina farhågor överlevde jag att vara tonåring och alla de prövningar som kom därtill. Och nu står man och trampar i mellanlandet, varken tonåring längre eller vuxen ännu. Man existerar i det vakum som finns där emellan, där alla vägar breder ut sig framför en och val som förändrar livet knackar en på axeln. Har hört från flertal håll att det är nu livet tar fart, åt vilket håll återstår dock att se. 

  




påskhelg

De senaste dygnen har jag fått dela med mitt hjärta och bara mått. I sällskap med husållet Bergfeldt for vi för att äta påskbrunch i Fredriks mors nya lägenhet. Kändes som att återförenas med en kär gammal vän när man klev innanför dörren. Gästspelade i tre år i denna förra bostaden och skiljdes åt för åtta månader sedan och minns att det kändes som slutet på en era. Kändes som man åter blev 16 år gammal och med känslor som främmande bankade inombords, och minnesbilder från större delen av ens tidigare tillvarogjorde sig påmind. Visste inte om det var läge att gråta för förgången tid eller omfamna och tacka för tiden som genomlevts. Svor över förmågan att anknyta minnen till starka känslor och valde att förlora mig i maten på bordet istället. 

Påskafton firades in i Skövde ihop med gemytligt sällskap. Kvällen fortskred och vi skred vidare ner mot stan, berusade på livet och rusdrycker. Avslutade kvällen förlustelser på en buss hemåt som ångades av sprit och dimmades av rökluft, tvångssövde mig själv för att förhindra vomering. Vaknade upp tilltygad av gårdagen men återfick en värdig gestalt efter det att dagen gick. 

Fick beålla min hjärtevän för söndagsmys och dela drömmar ännu en natt. Att få skämmas bort med hans närhet och en varm bröstkorg fyra nätter i rad gör att det hugger mer att få sova ensam. Men själv är bästa dräng och att sakna är att härdas och i slutändad är det alltid värt det. 


långa nätter och soliga dagar

Som planen löd kom Angelica över på en nattvistelse i mitt fort. Vi drog som vanligt nytta av våra fötter och genomförde några kilometer under dagen och efter den kraftsamlingen behövde buken påfyllning. Det serverades kyckling eftersom det alltid är ett säkert kort att dra fram ur rockärmen. Men detta var inte gamla hederliga fileer som dukades upp utan det var en förpackning med diverse kroppsdelar såsom vingar och en och annan bröstkorg. Efter att vi massakerat kycklingen klarade vi inte av blotta synen av den stympade fågeln och den åkte i papperskorgen. Vill här med hylla kycklingfileer och deras tillintesägande uppsyn.

Trots att detta fågelfä borde gett traumatiska drömmar och sömnproblem så somnade vi ljuvt i avsaknad av mardrömmar. Innan vi slöt ögonen hade vi en lång och luddig konversation om Skarsgårdsklanen, dessa fenomenala och meningsfulla samtalsämnen dyker alltid upp strax innan John Blund gör intåg.

Bytte nyligen sängkläder av anledningen att det kommit en chokladfläck på täcket. Det underhållande med detta är att jag har vita sängkläder, i en säng som jag delar med pälsdjur, som vistas utomhus när det är vår och lerigt, ändå är det jag som smutsar ner lakanen. Var i och för sig en sölmaja redan som barn och jag norpade åt mig servetter ur lådorna som jag åt i smyg. Känns skönt att jag gjort mig av med åtminstone en ovana sedan barnsben.  

the day after april fool's day

Fick kärlek och fick dela mina nätter med mitt hjärta fram tills idag. Slöt oss samman runt kökbordet och åt fruktsallad och ägnade oss åt sällskapsspel för att hylla Earth Hour och allt vad det företräder. Min förkärlek till sammanträden som involverar tända ljus och sällskapsspel gjorde att denna hyllningskväll egentligen liknade  vilken annan afton som helst som hålls efter mitt tycke.

Utöver att ägna en tanke åt att vi människor fördrävar jordklotet gav vi oss ut i naturen och letade geocaches, färdades runt en sväng på longboardarna och gjorde oss hemmastadda framför en film med ännu en fruktsallad. Var med andra ord ett värdigt avslut på marsmånad och en fin start på aprilmånad. Kommande vecka bjuder på förträffligheter av alla dess slag, det hela begynnas med en övernattning med fröken Myrvik. Sedan kommer dagarna maka sig framåt och jag kommer följa med, ta lift med dem och det är en känsla av välbehag som infinner sig i hjärtat mitt.



RSS 2.0